joi, 15 septembrie 2011

To Excel or Not to Excel?

To Excel or Not to Excel?
Aceasta ar fi intrebarea.
Daca in vocabularul vostru de zi cu zi cuvinte precum "raportare", "situatie", "analiza", "grafic", "simulari", "scenarii" se asociaza frecvent cu "pana maine", "peste o ora", "acum" si "ieri" atunci raspunsul este in mod sigur "to Excel".
In maini pricepute Excelul poate face adevarate minuni in situatii limita.
Pe acest blog vom incerca sa descoperim impreuna cateva dintre ele. Pana la urma, vrem sa urmam calea "minimei rezistente" atunci cand vine vorba de calcule manuale.

Excel, OpenOffice, Google Docs... si mai ce?
Desi poate parea surprinzator, atunci cand vine vorba de programe de calcul tabelar avem mai multe optiuni.

Excel este cel mai cunoscut program de calcul tabelar. Cu versiuni ce apar o data la cativa ani, Excel-ul ofera toate elementele necesare unei productivitati ridicate in lupta cu "rapoartele" si "situatiile" de realizat "pana maine dimineata"

OpenOffice este un pachet de office complet gratuit cu facilitati echivalente Excelului. Pentru utilizare normala, acest pachet ofera toate elementele necesare in lupta cu "munca in zadar". Cele mai multe din exemplele de pe acest blog vor fi realizate cu acest program. OpenOffice foloseste aceleasi functii si aceeasi sintaxa a functiilor ca Excel.

Google Docs este un serviciu oferit gratuit de Google. Permite incarcarea documentelor create pe calculator in contul Google Docs. Din punct de vedere al facilitatilor este asemanator Excel-ului si OpenOffice-ului, insa nu are aceeasi "putere" pe care o au primele doua. Avantajul major este ca documentele salvate in Google Docs pot fi accesate oriunde aveti o conexiune de Internet

Altele: In mod sigur mai sunt si alte programe de calcul tabelar foarte bune. Eu doar pe acestea 3 le-am folosit si doar despre aceste pot vorbi. Puteti adauga in comentarii programele de calcul tabelar pe care le folositi.

Asadar, alegeti-va "arma" si sa incepem. In perioada ce urmeaza voi prezenta cateva functii pe care le utilizez frecvent si felul in care acestea se imbina intr-un minunat fisier de evidenta a facturilor scadente.

Un comentariu:

ID spunea...

Salut initiativa!

Ca si completare, Open Office are acum un frate geaman, numit Libre Office. Acesta din urma a aparut in urma achizitiei a celor de la Sun (dezvoltatorii OO) de catre Oracle.
Iar in legatura cu Google Docs, nu se poate apropia de concurenta offline, insa, in afara de portabilitate, mai are un mare avantaj: colaborarea. Mai multe persoane pot edita acelasi document, chiar si in acelasi timp. Merge de minune.

La cat mai multe articole!

Trimiteți un comentariu